Ovo ne pamte ni najstariji stanovnici: Sve više mrtvih u Americi, a na -50 se pojavila nova opasnost

__

U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stepeni

Sjever Sjedinjenih Država zahvatile su polarne temperature i arktički vjetar pa su vlasti bile prisiljene proglasiti izvanredno stanje kako bi zaštitile najugroženije dijelove populacije. Umrlo je najmanje 12 ljudi.

Nezapamćena zračna masa” izazvala je ekstremno niske temperature koje se kreću između -34 i -51 Celzijevih stepeni u regiji Velikih jezera i na Srednjem Zapadu.

U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stepeni, s osjetom hladnoće -53 stupnja.

Vlasti u Illinoisu, Wisconsinu i Michiganu izdale su upozorenja na ekstremnu hladnoću koja je zahvatila područje na kojem živi oko 60 miliona ljudi.

“Nezabilježena hladnoća u historiji”

U Chicagu, trećem najvećem gradu u SAD-u, zvanom Vjetroviti Grad, u srijedu ujutro bilo je -30 stepeni, a popodne -26.

“Riječ je o hladnoći nezabilježenoj u historiji”, rekao je čikaški gradonačelnik Rahm Emmanuel na press konferenciji u srijedu navečer.

“Temperature ugrožavaju živote i trebamo postupati u skladu s time”, rekao je Emmanuel.

“Postoji hladnoća, a postoji i HLADNOĆA”, upozorio je američki državni meteorološki zavod, “ekstremna i opasna HLADNOĆA”.

Veliki komadi leda nalaze se u gradskim kanalima i na zamrznutim obalama jezera Michigan, koje prekriva magla uzrokovana razlikom u temperaturi između zraka i vode.

“Osjećam se zamrznuto, ne mogu osjetiti vlastitu kožu”, rekao je Leon Gilbert (31) koji radi u kafiću u centru grada u koji sada nitko ne navraća.

Nova ozbiljna prijetnja – “smrznuti potresi”

CNN javlja kako Chicagu prijeti još jedna opasnost – učestali takozvani “smrznuti potresi”. U dijelovima grada već su zabilježeni, a očekuje se da će ih biti sve više.

Neki stanovnici Chicaga već su javili kako su tokom noći čuli eksplozije, piše CNN.

“Mislio sam da sam poludio. Cijelu noć sam bio budan jer sam čuo eksplozije. Mislio sam da sam ostavio peć uključenu, cijelu noć sam hodao po kući. Pripremio sam jaknu i bio sam spreman pobjeći odavde”, kazao je za CNN jedan stanovnik Chicaga.

I stanovnici Dillsburga u saveznoj državi Pennsylvaniji ove su sedmice osjetili podrhtavanja tla, a neki javljaju i da čuju glasne zvukove. “Zvučalo je kao da je pao veliki komad namještaja. Pomislila sam: Šta su mačke srušile da je toliko veliko i glasno?” rekla je jedna stanovnica za Local 21 News.

CNN javlja kako se radi o fenomenu koji se naziva “smrznuti potres”, a do kojeg dolazi kada se podzemne vode smrznu i počnu širiti, zbog čega dolazi do pucanja tla.

“Skijaške maske na licu”

Kako bi se zaštitili od ledenog vjetra, ljudi izlaze van prekrivajući oči skijaškim maskama.

Prema naredbi Gretchena Whitmera, guvernera Michigana, svi državni uredi zatvoreni su do petka, a manje važni dužnosnici ostali su kod kuće. Škole su također zatvorene jer se i u četvrtak očekuju temperature između -30 i -40 Celzijevih stepeni, prema američkom državnom meteorološkom zavodu.

Ledeni vjetar koji je došao iz arktičkog kruga te se kreće prema istočnoj obali SAD-a dosad je uzrokovao smrt 12 osoba te brojne smetnje, javljaju mediji.

Radnici željeznica u Chicagu zapalili su šine kako bi spriječili njihovo zamrzavanje i oštećenja. Svi vozovi gradskog metroa obustavljeni su do daljnjeg.

“Bilo je puno problema s kablovima za napajanje”, rekao je glasnogovornik kompanije, prenijeli su mediji.

“Ostanite na toplom”

Zračni je promet takođe poremećen. Otkazano je više od 2500 domaćih i inozemnih letova u Sjedinjenim Državama, a putnici se moraju nositi s hladnoćom još najmanje jedan dan.

@MSPNorthernMI

@mspnorthernmi

It’s so cold in Cadillac…even the light posts are shivering!

1,714

711 people are talking about thisOstajem jer su svi moji letovi otkazani”, našalio se Brandon Robinson, koji je morao provesti još jedan dan u hotelu u Chicagu.

Gradonačelnik je na Twitteru pokrenuo oznaku “staywarm”, pozivajući građane da ne izlaze na zimu.

Preko 270 “punktova za grijanje” postavljeno je u saveznim zgradama, društvenim centrima, knjižarama te policijskim stanicama, za sve koji se trebaju ugrijati, uključujući i 16.000 beskućnika koji žive u gradu.

U Minneapolisu i njegovom susjednom gradu Saint Paulu mnoga će skloništa ostati otvorena čitav dan.

Suočavajući se s lošim vremenskim uvjetima, američka poštanska služba obustavila je dostave u srijedu u šest država: Illinoisu, Iowi, Minnesoti, Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Wisconsinu.

Očekuje se kako će se vrijeme na tim prostorima stabilizirati tokom vikenda, dok se nalet hladnoće kreće prema istoku zemlje. Pad temperatura i snijeg očekuju se u Pennsylvaniji i Maineu.

View image on Twitter

mistress misandry @hannahtraining

Someone in Minnesota had their toilet tank explode because the water inside froze 😬

21.3K

8,243 peAutor: Index.hr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *