Orkanski vjetar čupao stabla i krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi

__
Cijelu noć udari vjetra u metropoli bili su oko 70 km/h. Građane Zagreba je u ponedeljak ujutro dočekao kaos na ulicama. Srušena stabla, razbacane kante za smeće, potrgani semafori…Zbog jakog vjetra koji puše u Zagrebu vatrogasci imaju pune ruke posla po cijelom gradu i na Sljemenu. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Do 7.15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi. Dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra – pješak na Trgu bana J.Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu, javljaju iz policije.

Foto: snimio čitatelj 24sata

Cijelu noć udari vjetra u metropoli bili su oko 70 km/h. Građane je u ponedjeljak ujutro dočekao kaos na ulicama. Srušena stabla, razbacane kante za smeće, potrgani semafori…

Čitatelj nam je poslao fotografiju snimljenu oko 6.20 sati na Prisavlju. U smjeru Savske cijelo stablo palo je preko ceste i potpuno blokiralo promet.

Foto: snimio čitatelj 24sata

Još jedno stablo palo je na cestu na Knežiji, javljaju nam čitatelji.

Foto: snimio čitatelj 24sata

Na Ferenščici je vjetar otpuhao krov sa zgrade. U Zvonimirovoj je sa zgrade na tramvajske tračnice pao veliki plakata. Vatrogasci interviraju, a dolazi i do kraćih tramvajskih zastoja.

Na Maksimiru je stablo palo na tramvajske tračnice.

Foto: čiatelj24sata

Vjetar je u Tkalčićevoj uništio poznati pub Oliver Twist.

Upozorenje policije

Zagrebačka policija je objavila kako preporučuje građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno.

– Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112, stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.

Otežana je situacija i na Plesu, bočni udari vjetra i do 80 km/h, ali zasad avioni normalno prometuju.

Stablo je palo na auto na Knežiji:

Foto: snimio čitatelj 24sata Jutros u Zapruđu:

Foto: snimio čitatelj 24sata

Problemi su i u Karlovcu gdje su stabla također srušena uslijed snažnih naleta vjetra.

Zbog vjetra, Državni hidrometeorološki zavod za naš kraj izdao je narančasto upozorenje za nedjelju i ponedjeljak, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Obilne kiše

U Istri je tijekom nedjelje padala obilna kiša, piše portal Istramet.hr. Do 17 sati najviše kiše palo je na Labinštini, gdje je zabilježeno obilnih 45 mm. Osim na istoku Istre obilne kiše bilo je i u središnjem dijelu poluotoka.

Obilna kiša stigla je iz Sredozemlja, dovukla ju je ciklona čije se središte uobičajenom trasom polako spušta niz Tirensko more dalje na jug, a mi osjećamo sve izraženije pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Zbog olujnog vjetra ograničenja u prometu

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 Karin-Obrovac-Gračac), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.

Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Vjetrovito uz kišu, u gorju snijeg

Vjetrovito, u unutrašnjosti oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a u gorju se ponegdje očekuje susnježica ili snijeg, prognoza je Držanog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinskim pljuskovima.

Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, povremeno s olujnim udarima. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.                                                                                                                                                                                 www.24sata.hr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *