Notre-Dame se neće srušiti, požar pod kontrolom, Macron poručio: Obnovit ćemo je

__

Pokrenuta je istraga. Sumnja se da je do požara došlo slučajno

Strahovit požar zahvatio je jučer nešto prije 19 sati parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg historijskog spomenika Evrope, što je užasnulo cijelu zemlju.

Vatrogasci su se satima borili s požarom koji je progutao glavni toranj i krov katedrale te su ga tek oko 2 sata ujutro uspjeli staviti pod kontrolu.

Prethodno su objavili je struktura katedrale ipak spašena te da se čuvena katedrala neće urušiti. “Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja”, kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP. Francuski ministar unutarnjih poslova također je potvrdio da je struktura katedrale očuvana te kazao da se smanjuje intenzitet požara.

Pokrenuta je istraga. Sumnja se da je do požara došlo slučajno.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

“Najgore je izbjegnuto”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći. Dodao je kako će katedrala Notre Dame biti obnovljena.

Gusti dim se uzdizao iz katedrale koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno su emitirale francuske TV postaje i društvene mreže. Urušili su se toranj i krov katedrale.

“Strašan požar”, rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.                                                                                                                                                                                       fokus.ba
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *